sâmbătă, 4 octombrie 2008

Nokia 5800 XpressMusic: touchscreen-ul nordic







Telefonul misterios din Batman: The Dark Knight a stârnit entuziasm şi a ridicat numeroase semne de întrebare din momentul în care vice-preşedintele Wayne Enterprises, Lucius Fox (Morgan Freeman), l-a înfăţişat pentru prima oară pe viu în faţa spectatorilor atenţi la detalii. Până la acea vreme existau doar zvonuri cum că Nokia pregăteşte în sfârşit un telefon cu touchscreen de ultimă generaţie, al treilea după de mult apusele Nokia 7710 şi Nokia 6708. Data de 2 octombrie 2008 va rămâne în mintea fanilor Nokia drept ziua în care gigantul finlandez a lansat oficial mult aşteptatul gadget multimedia Nokia 5800 XpressMusic sau Nokia Tube, cum a mai fost numit la început.
Deşi este lider pe piaţa telefoanelor mobile şi totodată compania care ne-a delectat cu unele dintre cele mai interesante dispozitive de comunicare, Nokia nu s-a grăbit să scoată telefoane cu touchscreen, deşi ceilalţi mari producători aveau deja la activ o mulţime de asfel de terminale. Ce să mai spunem de intrarea triumfală a Apple, în faţa căreia oficialii finlandezi au rămas reci şi aroganţi, spunând “este foarte frumos din partea Apple că au vândut 1.000.000 de telefoane în două luni, noi atâtea am dat în ultimele zile”.
Să revenim însă la “ştirea săptămânii”, lansarea Nokia 5800 XpressMusic. Finlandezii ne propun un terminal cu funcţii multimedia avansate, dar care în acelaşi timp se pretează şi la navigare pe Internet sau aplicaţii business. Internet, pentru că dispune de tehnologie HSDPA şi conectivitate Wi-Fi, iar business datorită prezenţei sistemului de operare Symbian S60, actualizat pentru a fi utilizat pe dispozitive cu touchscreen – este vorba de versiunea 9.4. Nu în ultimul rând, să spunem că device-ul are şi receptor GPS integrat cu A-GPS şi hărţi preinstalate Nokia Maps.
Nokia 5800 XpressMusic
Latura multimedia a cunoscut schimbări semnificative, în primul rând datorită implementării touchscreen-ului, un ecran de 3.2 inch şi 360 x 640 pixeli rezoluţie. Nokia 5800 aduce o inovaţie care va face mai plăcută experienţa audio-foto-video-Internet: meniul Media Bar, optimizat pentru interacţiunea tactilă şi care îţi oferă acces rapid la fişierele şi adresele Web favorite. Tot cam acelaşi lucru face şi modulul Contacts Bar – îţi permite să selectezi patru prieteni din agendă şi să-i plasezi pe ecranul principal. De acolo, vei accesa rapid arhiva cu ultimele apeluri, mesaje şi fotografii primite/recepţionate, precum şi noutăţile de pe blogurile personale. Modurile de vizualizare (portrait/landscape) se realizează automat, mulţumită accelerometrului.
Camera foto are doar 3.2 MP, însă beneficiază de lentile Carl-Zeiss şi autofocus, unde mai pui că şi filmează bine, la rezoluţie VGA cu 30 de cadre pe secundă.
Nokia 5800 XpressMusic
Nokia 5800 este promovat drept un telefon muzical, astfel că pe latura audio dispune de funcţii şi aplicaţii dedicate, menite să mulţumească până şi pe cei mai exigenţi melomani. Are difuzoare stereo, jack de 3,5 mm pentru căşti cu fir, suport Stereo Bluetooth pentru căşti fără fir, card de 8 GB microSD inclus în pachet, player cu egalizator şi setări avansate, codec-uri audio pentru recunoaşterea a nenumărate formate etc. Cel mai bine este să le descoperi singur, bineînţeles atunci când telefonul va deveni disponibil pe piaţă.
Se preconizează că Nokia 5800 ExpressMusic va ajunge în magazine până la sfârşitul lui 2008, la un preţ de 279 Euro fără taxe. Să recunoaştem, îl aşteptăm cu nerăbdare.







0 comentarii:

Entertainment Top Blogs ESET NOD32 Antivirus 3.0.672 by Eset Policarbonat Furtun Ro-Flash.ro text Recensamantul Bloggerilor Reprezint Banatul in recensamantul Bloggerilor Portal OK